εκδηλωσεις

Εκδήλωση με την ευκαιρία του νέου έτους (14 Ιανουαρίου 2018)

14
January

Την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με την ευκαιρία του νέου έτους στην παρουσία του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Γρηγόριου Μουσουρούλη και των κληρικών της ενορίας μας.

Μετά την προσφώνηση του π. Μιχαήλ Μαλιάππη, ο Πανοσιολογιώτατος ανέλυσε το απόσπασμα από τον 132 Ψαλμό: "Ἰδού δή τί καλόν, ἤ τί τερπνόν, ἀλλ᾿ ἤ τό κατοικεῖν ἀδελφούς ἐπί τό αὐτό”. Πράγματι είναι καλόν καί τερπνόν η συνάντηση ἀδελφών που βρίσκονται  εν αγάπη και ειρήνη Χριστού.  Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο στίχο "μὴ ἐγκαταλείποντες τὴν ἐπισυναγωγὴν ἑαυτῶν" (Εβραίους ι' 25), δηλαδή να παραμερίσετε κάθε εμπόδιο και να έχετε πάντοτε προθυμία, ώστε να μη παραμελείτε και αφήνετε τη σύναξή σας.

Στη συνέχεια, με αφορμή την Αποστολική Περικοπή της ημέρας και συγκεκριμένα το στίχο "Ἀδελφοί, ἑνὶ ἑκάστῳ ἡμῶν ἐδόθη ἡ χάρις κατὰ τὸ μέτρον τῆς δωρεᾶς τοῦ Χριστοῦ" (Εφεσίους δ' 7) αλλά και την παραβολή των ταλάντων, επεσήμανε ότι ο Θεός δεν δίνει σε όλους ούτε τον ίδιο αριθμό, ούτε το ίδιο είδος από τάλαντα. Εκείνος ως παντογνώστης γνωρίζει τη δύναμη και την ικανότητα του καθενός, Εκείνος γνωρίζει και τις ανάγκες μας και δίνει «εκάστω κατά την ιδίαν δύναμιν». Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικά χαρίσματα. Χαρίσματα τα οποία διανέμει ο Θεός κατά τη δική Του αλάνθαστη κρίση και άπειρη σοφία αλλά και κατά την αντοχή του καθενός, ώστε κανείς να μην έχει παράπονο, κανείς να μην αισθάνεται ότι υστερεί και να νιώθει μειονεκτικά. Άλλωστε η κοινωνία προκειμένου να απαρτίζει ένα αρμονικό σύνολο, χρειάζεται τον κάθε άνθρωπο με τα ιδιαίτερα χαρίσματά του. Μπορούμε να σκεφθούμε το σώμα να αποτελείται μόνο από χέρια η μόνο από μάτια;
Ας μην παραπονιόμαστε λοιπόν για την δήθεν άνιση κατανομή κι ας μη ζηλεύουμε τους άλλους για τα χαρίσματά τους. Μια τέτοια ζηλότυπη στάση μόνο δυστυχία μπορεί να προκαλέσει στη ζωή μας. Αντίθετα, αν ανακαλύψουμε ο καθένας τα δικά του χαρίσματα και εργαστούμε για την αξιοποίησή τους, τότε κι εμείς προσωπικά θα χαιρόμαστε, αλλά και στον πλησίον μας θα είμαστε ευεργετικοί.

Είναι ωφέλιμο και απαραίτητο να έχουμε αγάπη και αλληλεγγύη μεταξύ μας, για να αγιάζεται και η ψυχή και το σώμα μας και με καθαρότητα να λατρεύουμε αληθινά τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό σε όλη τη διάρκεια της επίγειας ζωής μας.

Τα πιο πάνω, είπε ο Πανοσιολογιώτατος ας αποτελέσουν το φετινό μας στόχο. Τέλος με την ευκαιρία του νέου έτους επιδαψίλευσε τις πατρικές του ευχές προς όλους τους παρευρισκόμενους.